Komisja drogownictwa i inwestycji w Biskupicach
8 lutego, 2019
Zabawa karnawałowa 2019
9 marca, 2019

Szkoła Podstawowa w Biskupicach

Reformy w szkolnictwie w ostatnich latach min. Likwidacje gimnazjów, co za tym idzie pozostawienie w szkole podstawowej klas 7 i 8 doprowadziły do jeszcze większego zagęszczenia dzieci w szkołach podstawowych macierzystych. Tak też stało się w Biskupicach… Obecny budynek szkoły nie jest dostosowany do tak dużej ilości uczniów, których z roku na rok przybywa.  Brakuje klas, szatni, i miejsca na odpowiednią świetlicę.

W dniu 15.01.2019 roku odbyło się spotkanie Pana Dyrektora – Krzysztofa Michałowicza, Pani Kierownik Oświaty – Agnieszki Fliśnik, Przewodniczącego Rady – Pana Andrzeja Kasiny oraz Radnych Gminy z miejscowości których okręgi przypisane są do szkoły podstawowej w Biskupicach: Pani Lucyny Ciastoń – Zabłocie, Pani Magdaleny Ciężarek-Juszczyk – Szczygłów, Pani Kingi Dąbrowskiej – Biskupice, Pana Krzysztofa Grochota – Biskupice, oraz Pan Stanisława Świątko – Sułów.

Spotkanie miało na celu przedstawienie zaproszonym Radnym problemów związanych z fatalnymi warunkami lokalowo-bytowymi w szkole. Zwiększająca się ilość dzieci w szkole podstawowej w Biskupicach to nie jest problem lokalny wsi Biskupice, ale globalny całej Gminy Biskupice, gdyż tylko 1/3 dzieci które uczęszczają do tej szkoły to dzieci zamieszkałe w Biskupicach. Pozostałe to zamieszkałe w Sułowie, Szczygłowie i Zabłociu, a także w Trąbkach, Przebieczanach, Bodzanowie, Łazanach i Sławkowicach.

Projekt rozbudowy budynku jest w trakcie realizacji, natomiast w chwili obecnej brak jest środków finansowych na pokrycie tej inwestycji. Od września 2019 roku uczniowie szkoły w Biskupicach będą uczyć się w systemie dwuzmianowym.

Kinga Dąbrowska